راهنمای خرید مودم ADSL

اینترنت پرسرعت ADSL یکی از بهترین و پرمصرفترین روشهای اتصال به اینترنت است که در کشور ما نیز انتخاب اول اکثر کاربران به شمارمیرود. پیشنهاد ما به شما برای انتخاب یک روش اتصال مطمئن و پرسرعت به اینترنت همین ADSL است. کیفیت اتصال به اینترنت به عواملی مانند شبکهای که اشتراک خود را از آن تهیه کردید و مودمی که برای ADSL از آن استفاده میکنید، بستگی دارد. در این مقاله سعی داریم شما را در انتخاب یک مودم مناسب با نوع مصرفتان راهنمایی کنیم.
مودمهای ADSL در حالت کلی در دو گروه بیسیم و با سیم قرار میگیرند که در حال حاظر مدلهای سیم دار از رده خارج شده است و کمتر کسی از آنها استفاده میکند.
در انتخاب مودم بیسیم(Wireless) مانند دیگر ابزارهای الکترونیکی اولین عامل نوع کاربری است. منظور از کاربری این است که مودم را برای چه محل و استفادهای نیاز دارید؟ آن را برای محل کار میخواهید یا منزل؟ فضایی که قصد دارید توسط مودم پوشش داده شود چقدر است؟ چند دستگاه به شبکه بیسیم(Wireless) شما وصل خواهد شد؟ سرعت اشتراک اینترنت چقدر است؟ آیا قصد دارید که از شبکه داخلی ایجاد شده توسط مودم برای اشتراک فایل بین دستگاهها استفاده کنید؟
اینها مسائلی است که در انتخاب یک مودم مناسب مطرح است. اما مودمهای وایرلس یا بیسیم دارای یک سری ویژگیهای کلیدی خاص هستند که باعث تفاوت آنها میگردد. این ویژگیها عبارتند از سرعت وایرلس، نوع و تعداد آنتن، پورتهای مودم و فرکانسهای قابل پشتیبانی.
حال به بررسی و ارتباط آنها با نوع کاربرد شما میپردازیم.
سرعت وایرلس مودم
مفهموم سرعت کاملا برای همه مشخص است و لازم به توضیح نیست که سرعت بالاتر چه کاربردی دارد. چند نکته در مورد شبکه بی سیم و ADSL وجود دارد، اول اینکه سرعت ADSL در ایران نهایتاْ 8 مگابیت بر ثانیه است، در حالی که سرعت مودمهای ADSL در حال حاظر حداقل 150 مگابیت بر ثانیه است. پس در حالت عادی در زمینه سرعت تفاوت چندانی میان مودمهای ADSL وجود ندارد، چون هنوز سرعت اینترنت ایران خیلی پایینتر از ارتباط بیسیم مودم است. در هر اتصال بی سیم دو دستگاه دخیل است: یکی مودم که به آن روتر نیز میگوییم و دیگری دستگاهی که میخواهد به روتر متصل شود مانند یک گوشی موبایل یا نوتبوک. در هنگام اتصال، سرعت نهایی، کمترین سرعت بین این دو میباشد. به عنوان مثال اگر یک مودم با سرعت 300 مگابیت در ثانیه داشته باشید و لپتاپ شما کارت شبکه وایرلس با سرعت 54 مگابیت در ثانیه داشته باشد سرعت اتصال همان 54 مگابیت بر ثانیه است. به طور معمول در نوت بوکها و موبایلهای جدید سرعت حدودا 100 مگابیت بر ثانیه است، اما از آنجا که پهنای باند شبکه بیسیم بر خلاف شبکه کابلی به حالت sharing است( یعنی سرعت بین وسایل تقسیم میشود) سرعت بالاتر این امکان را میدهد که تعداد دیواس بیشتری را به یک مودم وصل کنید. پس اگر تعداد کامپیوتر و دستگاههایی که قصد اتصال آنها را به اینترنت دارید زیاد است از مودمهای دارای سرعت 300مگابیت بر ثانیه استفاده کنید در غیر این صورت مودمهای 150 هم میتواند مناسب باشد. همانطور که گفته شد، پهنای باند تقسیم بر تعداد client(کاربر) سرعت تقریبی هر وسیله میباشد. فرض کنید سرعت مودم شما 150مگابیت بر ثانیه باشد، در صورتی که 10 دیوایس را به شبکه بیسیم خود متصل کنید، در این حالت و در بهترین وضعیت به هر وسیله 15 مگابیت بر ثانیه سرعت خواهد رسید که البته این سرعت با نزدیک و یا دور بودن از مودم، پارزیتها و نویزهای احتمالی و … احتمالا تا 50 درصد کاهش خواهد یافت و به این صورت برای هر سیستم حدوداْ 7 مگابیت سرعت دارید که تقریبا ایده آل است. میتوان گفت برای 10 دیوایس، سرعت 150 مناسب به نظر میرسد و برای 20 دیواس 300 و حتی بالاتر.
سرعت اتصال ارتباطی با برد مودم ندارد. بهتر است در هنگام محاسبه تعداد دستگاههایی که به شبکه داخلی قرار است متصل شود، اگر تلوزیون هوشمند دارید که به شبکه وایرلس هم مجهز است آن را نیز جزو دستگاهها حساب کنید و ترجیها مودم 300 را برای آن انتخاب کنید. به زودی در مقاله مربوط به تلوزیونهای هوشمند میخوانید که چطور میتوان از امکانات آنها بهره برد.
آنتن وفرکانس مودم
یکی از مهمترین ویژگیهای مودم مربوط به این بخش است. یکی از دقدقههای مهم هر فرد برای انتخاب مودم، برد و کیفیت ارتباط بی سیم است. دو فرکانس برای ارتباط بی سیم وجود دارد: 2.4 گیگا هرتز و 5 گیگا هرتز که برد 5 گیگ بیشتر است اما توجه داشته باشید که بازهم مسئله مشابه بودن دو دستگاه با روتر وجود دارد یعنی برد مودم باید با برد دستگاهی که میخواهید از آن استفاده کنید یکی باشد در غیر این صورت اتصال انجام نمیگیرد این موضوع را شاید خودتان تجربه کرده اید اکثرا در اماکن عمومی از مودمهای 5 گیگ با سرعت و تعداد انتن بالا استفاده میکنند که پوشش کاملی در محیط داشته باشند برای همین ممکن است که شما با گوشی خود وایرلس یک مکان را که از شما دور است را پیدا کنید و حتی تعداد آنتن نیز بالا باشد ولی وقتی میخواهید به آن متصل شوید با پیغام عدم اتصال مواجه میشود دلیل این امراین است که برد وایرلس موبایل شما نسبت به روتر کمتر است و نمیتواند اطلاعات را به روتر بفرستد ولی به خاطر برد بالای روتر موبایل شما میتواند آنها را دریافت کند در ارتباط آنلاین همیشه اطلاعات باید دوطرفه باشد که اصطلاحا به آن Send و Recive میگویند و اگر شما رسیو داشته ولی سند نداشته باشید اطلاعات رد و بدل نمیشود.برای درک بهتر تصور کنید که فردی با بلندگو از فاصله زیاد شما را صدا میزند شما میتوانید صدای ان رابشنوید اما هرچه تلاش کنید او صدای شما را نخواهد شنید . نوع آنتن هم در برد موثر است و هرچه قدرت آنتن بیشتر باشد برد شما بیشتر است معمولا آنتنها 2 یا 5dBi هستند برخی از مودمها قابلیت تغییر آنتن را دارند اما باید ببینید که مدار مودم برای آنتن پرقدرتر طراحی شده است یا خیر مثلا یک مودم با انتن 5dBi دارید که قابلیت تغییر آنتن دارد حال اگر در طراحی مدار و رادیو مودم قدرت 7dBi محاسبه شده باشد با تعویض آنتن از 5 به 7dBi شاهد افزایش برد خواهید بود اما در غیر این صورت تفاوت چندانی نخواهید دید.که البته معمولا روی اکثر مودمها آخرین مدل آنتنی که ساپورت میکنند گذاشته شده است و امکان تعویض آنتن برای خرابی احتمالی آنتن و یا استفاده از آنتنهای اکسترنال برای زمانی که لازم است دستگاه از آنتن فاصله داشته باشد پیشبینی شده است.توصیه میشود که برای فضاهای بالای 70 متر از آنتن 5dBi استفاده شود
تعداد آنتن
تعداد آنتن ارتباطی با برد مودم ندارد اما باعث قدرت بیشتر، نویز کمتر و ثبات آنتن میگردد. شاید پیش آمده باشد زمانی که تعداد آنتن گوشی کم است سرعت شما هم خیلی افت میکند و حتی قطع میشود اگر تعداد آنتن مودم بیشتر باشد این مشکلات حل می شود و خواهید دید که با وجود حتی یک آنتن سرعت شما خوب است. پس اگر فضای بزرگی دارید حتما از مودمهای با تعداد آنتن بیشتر استفاده کنید. معمولا میتوان گفت برای یک محیط 70 متری مودم تک آنتن مناسب به نظر میرسد اما برای فضاهای بیشتر یا تعداد طبقات بیشتر، مودم با 2 یا 3 آنتن پیشنهاد میگردد و برای فضاهای صنعتی نیز مودمهای دارای بالای 3 آنتن مناسب هستند.
تعداد پورتهای مودم
به جز اتصال بیسیم معمولا مودمها به وسیله کابل نیز قابل اتصال به سایر وسایل هستند. به طور معمول مودمهای دارای 1 یا 4 پورت Rj45 پیشنهاد میگردد. بهتر است حین خرید از مدلهای چهار پورت انتخاب کنید زیرا این پورتها برای اتصال کامپیوترهای خانگی یا نوت بوکهای قدیمی، تلوزیون و دستگاهای مالتی مدیا و … مناسب است و احتمال استفاده از این پورتها زیاد است و همچنین اختلاف قیمت میان مودم های تکپورت و چهار پورت زیاد نیست.
امکانات روتر مودم و سرعت پردازشگر آن :
بدست آوردن اطلاعات دقیق یک مودم برای یک کاربر عادی ممکن است کمی سخت و دشوار باشد. هنگامی که دو مودم از یک برند را مقایسه میکنید، ممکن است سرعت و آنتن مشابه داشته باشند اما قیمت آنها متفاوت باشد و دلیل اصلی آن همین امکانات مودم است. مودمهای ADSL روتر هستند، به این معنی که خودشان نوعی کامپیوترند و توانایی انجام یک سری کارهای و محاسبات را دارند. مودم های قدیمی روتر نبودند و یک مودم در حقیقت تنها نقش یک واسط را ایفا میکرد و همه کارها توسط کامپیوتر انجام میگرفت و یک پورت بیشتر نداشت و کانکشن اتصال نیز میبایست در کامپیوتر ایجاد میشد. اما در مودمهای امروزی همه این کارها توسط خود مودم انجام میگیرد. مودمهای امروزی توانایی اتصال به اینترنت، ایجاد شبکه بیسیم با اسم و رمز دلخواه، تقسیم و انتشار اینترنت به همه سیستمهایی که به مودم متصل شده را دارد و اکثرا از همین قابلیتها استفاده میکنیم اما قابلیتهای دیگری نیز در این بین وجود دارد که برای کاربران حرفه ای مورد نیاز است.
یکی از مهترین قابلیتهای مودم برای افراد حرفهایتر Quality of Service یا QOS است. مودمی که این قابلیت را دارد امکان اولویت بندی، تفکیک و کنترل بستههای دریافتی و ارسالی را در شبکه بیسیم به شما میدهد. قابلیتهای نظیر دیوارههای آتش، فیلتر کردن وجلوگیری از دسترسی برخی سیستمهای خاص و … نیز از امکاناتی است که مودمهای ADSL میتوانند داشته باشند. امکانان جانبی مودم تاثیری در برد مودم ندارد.
برند
برندهای مطرح مودم ADSL در بازار فعلی TPlink، Dlink، Edimax و … . است. نمیتوان گفت برند در کیفیت نقشی ندارد اما پشتیبانی و خدمات پس از فروش بسیار مهمتر است. طبق تجربه بهتر است از مودمهای رایگان شرکتهای ارائه دهنده اینترنت یا مودمهایی پیشنهادی آنها استفاده نکنید زیرا معمولا ضعیف هستند.
سخن پایانی
برای یک ایجاد اتصال خوب و مطمعن در مرحله اول نوع کاربرد خود را مشخص کنید و سعی کنید که از خرید مودمهای ارزان قیمت اجتناب کنید. قیمت بالای برخی معمولا بخاطر امکاناتی است که شاید از آنها استفاده نکنید و ربطی به برد و آنتن دهی ندارد. اگر فضای بیشتری دارید به برد و تعداد آنتن توجه کنید ترجیحا آنتن قابل تعویض باشد. سعی کنید از برندهای معتبر استفاده کنید.اگر مودم شما چند آنتن داشت حتما جهت آنتنها مانند کاتالوگ باشد.
دیدگاهتان را بنویسید